KultúrDuó

KultúrDuó

10 dolog, amit használjatok ki, amíg a tél Budapesten marad!

2015. november 01. - Potpolett

1. Normafai kirándulás. Tudom, tudom, tipikus téli program Budapesten. Lehet viszont fűszerezni azzal, ha odafelé a 21-es busszal mentek egy darabig, majd a hegy tetszőlegesen választott pontján leszálltok és felsétáltok. A kilátás élvezete és néhány "ne menj olyan meredekre!" és "gyere vissza" és "jó, egy forró csokit iszunk és akkor el tudsz menni vécére" után jöhet a hógolyócsata! Ha meguntuk, vagy már teljesen átfagyott a lábunk a bőrnek hazudott csizmánkban, amire a fizetésünk felét költöttük, indulhatunk is haza. Hazafelé pedig 10-15 perces sétával elérhető a Fogaskerekű Vasút, amivel nagy izgalom zakatolni lefelé. Ne feledjétek el azt sem, hogy Gyermekvasúttal is tudtok fel-le közlekedni a hegyen! A Fogaskerekű - lévén 60-as villamos - a Budapest bérletünkkel vagy sima vonaljeggyel használható, a Gyermekvasútra a jegy felnőttként 700 Ft egy, és 1400 Ft két útra. Persze, oda-vissza sétálni is lehet, és csodálni azt, ahogyan a modern villák összeérnek a természettel.

normafa.jpg

2. Zugligeti Libegő. A libegő alsó állomása a Széll Kálmán tér felől a 102-es busszal, a felső állomása pedig egy 20 perces Normafán tett sétával közelíthető meg. Nekem jobban bejött az, amikor lefelé mentünk a hegyen, szerintem szebb a látvány. Egyszer télen, hóesésben utaztam a zugligeti lanovkán, imádtam lógatni a lábamat a házak fölött és élvezni a hóesést.:) A felnőtt viteldíj: 1000 Ft egy útra és 1400 Ft oda-vissza.

libego.jpg

3. Ne hagyjátok ki a karácsonyi 2-es Fényvillamost sem! Létezik ugyan a 14-es és a 19-es, stb. villamosból is ez a fajta, de azért az nem mindegy, milyen tájat lát utazása közben az ember. A 2-es villamoson érdemes a Fővám téri megállótól a Jászai Mari térig utazni. A karácsonyi járatok általában fagyönggyel, girlanddal feldíszített régi 47-es villamoskocsik, amelyen kívül-belül fényfüzérek sorakoznak. Sima BKV-jeggyel használhatók, menetrend szerinti járatok. Ennek ellenére a munkába járók, vagy onnan érkezők meg szokták várni a "sima" villamost, és nem veszik el a helyet a karácsonyi hangulattól! A látvány pedig ilyen:

villamos.jpg

4. Együnk nagy szemű sült gesztenyét a Vörösmarty téren és sétálgassunk vele! Akkora szemű gesztenyét máshol nem láttam még! És isteni finom is! És meleg, és lehet kesztyűben is bontani, ha amúgy fázunk. Mi a Vörösmarty tér József nádor tér felőli bejáratánál szoktuk a vásározást indítani - és befejezni is.:) Itt veszünk annyi gesztenyét, ami kettőnknek kitart mondjuk az Astoriáig, aztán ezzel felvértezve indulunk el nézelődni. Őszintén, a Vörösmarty téri Ünnepi Vásárt nem szeretjük. Sosem találtam még semmi érdekeset vagy kreatívat. Inkább a téren átvágva szoktuk megközelíteni a Deák teret, mert a Cigar Tower átjáró utcáján mindig van mit nézelődni. Finom illatok, hívogató forralt bor és puncs! Nyami!

voros.jpg

5. Menjünk a Bazilikához korcsolyázni! Lehet, hogy csak azért, mert évek óta a környéken élek, de számomra a legjobb Karácsonyi Vásár a Bazilika előtt levő. Lehet nézelődni ott, tágas, nagy terek vannak, és igazán finomak a meleg italok. A tea is! A Bazilikán fény- és zenejáték szokott lenni esténként, és vannak körbeállható kis asztalok. Igazi téli hangulat. 

bazilika.jpg

6. Korcsolyázzatok vagy nézelődjetek a Vajdahunyadvárnál! Párszor korcsolyáztam ott telente, és csodás élmény volt. A korcsolyázás közben meleg italt szürcsölgethettek, nézhetitek a kivilágított Várat, a madarakat, a hópelyheket. Csak 1000 Ft a belépő, és korcsolyát is tudtok bérelni! Ha tömeg van, akkor is érdemes kimenni, mert a pálya óriási méretű, így eloszlanak az emberek! És a Műjégpálya épülete sem kutya!

mujeg.jpg

7. Fürödjetek a Széchenyi fürdő kültéri medencéjében hóesés közben! Én magam a Hajós Uszoda kültéri medencéit preferálom nyáron, de sajnos azokat lefedik télvíz idejére, így a kilátás miatt nem érdemes odamenni olyankor. A Széchenyi fürdő ára "kicsit" húzós, 5000 Ft/nap.

  szech.jpg

8. Járjátok be a nagy boltok karácsonyi kínálatát! Nekem az egyik kedvencem az IKEA kínálata novembertől, készülhetsz velük lélekben a Mikulás, a Karácsony és a Szilveszter eseményeire, ja és és ne hagyd ki a svéd a fűszeres almaitalt, a Glögg äpplet sem! A másik favoritom a Butlers portékái: Karácsony táján olyan kihagyhatatlan dolgokat árulnak, mint ablakban tehető rénszarvas vagy szárnyas malac mint karácsonyi dísz!:) Ide kell sorolnom még az OBI-t, amely a barkácsáruházak közül nekem a legjobban bejön télen. Főleg azért, mert a karácsonyi forgatagot csak decemberben kezdik el igazán (hiszen nekik a sima ősz is jövedelmező időszak), és nem csak trasht árulnak. Onnan való például a fehér karácsonyfánk is, amit imádunk!

ikea.jpg

9. Üljetek le a Dunakorzón egy kicsit! Ingyen van, a Deák felől tudtok forralt itallal felszerelve érkezni, és a téren gyönyörű a hóesés, szépek a kidíszített fák és oszlopok, és még esténként sem félelmetes hely.

duna_korzo.jpg

10. Irány a Vár! Bizony, az unalomig látott Budai Vár télen is tartogat meglepetéseket. És most nem a 3 ezerért semmit se csinálhatsz karácsonyi vásáraira gondolok! Nézzetek meg inkább egy gyors időszakit az MNG-ben és sétáljatok lefelé a Várból a Lánchíd felé! Csodáljátok a tájat, a várost, az örökzöld növényzetet, a behavazott vagy ködben úszó épületeket!:)

var.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr538040526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nicolas Reök 2015.11.02. 14:03:26

Jó dolgok, valóban... de ez a bejegyzés egy hónap múlva lesz aktuális :)

Potpolett 2015.11.02. 15:25:30

Ugyan már, a télről való álmodozás mindig aktuális! És marad is általában novembertől márciusig.:)

micsoda? 2015.11.02. 20:29:19

Egy vidékit is szívesen olvasnék. Vidéken a havas táj az igazi. Főleg ha a járdát csak 1 x kell letakarítani:)

Potpolett 2015.11.03. 16:03:05

@micsoda?: sajnos azt nem tudjuk nyújtani. Bár! Voltam pár éve az örkényi Forraltbor Fesztiválon és nagyon-nagyon tetszett. Csak idén akadályoz a látogatásában a nagy hasam.:) talán jövőre!
süti beállítások módosítása