KultúrDuó

KultúrDuó

Zootopia

2016. július 29. - FOUREY

Szolnokon jártunk a hétvégén és jósorsunk elvetett minket a TiszapArt moziba, ahol megtekintettünk magyarul (jájj) és 3D-ben (jáijj) a Zootopia című filmet. A rendkívüli alkalmon túl még egy oka van annak, hogy írok erről a maga nemében szórakoztató, de feledhető filmről. A mostani republikánus alelnökjelölt, Mike Pence ugyanis annak idején a Mulánt liberális propagandának bélyegezte és míg a filmet néztem, végig azon járt az eszem, mit mondana a Zootopiáról. Alig bírtam visszatartani a nevetésem, amikor ez a kérdés eszembe jutott. A Zootopia ugyanis egy erőteljes és cseppet sem kódolt politikai üzenetet hordozó propagandamű. Miről szól? Sok mindenről, amit joggal lehet liberális ideológiának hívni, de a legfőbb üzenete tulajdonképpen a Trump-Pence-páros által is képviselt politikai fear-mongering kritikája.

Adott egy közösség, amelyben egy potenciálisan veszélyes kisebbség és egy rettegésre hajlamos többség él egymás mellet. És jön egy politikus, az alpolgármester, aki mindenféle konspiráció, politikai bűnözés és szimpla demagógia bevetésével úgy akarja a hatalmat megszerezni, hogy felkorbácsolja az indulatokat a kisebbség ellen, mondván, hogy aki valamilyennek születik, az is marad. Szomorúan aktuális téma ez és a film ízzé-porrá zúzza a fear-mongeringet, mégpedig liberális alapokon. Hogyan?

1) A polgármestert, aki piszkos politikai eszközökkel küzd jó ügyért, végül megérdemelten börtönbe vetik.

2) A szélhámos rókáról kiderül, hogy egy gyerekkori trauma miatt csaló csak, pedig benne kezdetben megvolt a beilleszkedés igénye, csak nem hagyták, de amint bizalmat kap, él a lehetőséggel, jófiú lesz.

3) A gyerekkorában bullyingelő róka kinövi rosszaságát és a társadalom hasznos tagjává válik.

4) A pozitív diszkriminációs politikai kampányfogásként rendőrré tett nyuszilányról, ha már alkalmat kapott képességei kibontakoztatására, kiderül, hogy belevaló zsaru.

A sztori irritáló alapszerkezete egyszerre épül a politikai cinizmus és a fear-mongering liberális idealista elutasítására, az emberi természet jóságába vetett liberális hitre, valamint az affirmative action és az equality of opportunity liberális politikájára. Attól olyan irritáló ez, mondom én liberálisként, mert nyoma sincs benne a megértésnek azok iránt, akik nem kizárólag az alapvetően jó emberi természetet látják meg, de a sok rosszat is. Ebben az ideológiai kevercsben nincs egyéni felelősség, nincs moralitás, csak antropológiai optimizmus és a körülmények hibáztatása. Itt nincsenek valódi konfliktusok sem, mert minden baj valódi oka a mások iránti tisztelet hiánya, ami gyorsan orvosolható. Na, mindegy. Azért jól szórakoztam.

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr648918414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása