KultúrDuó

KultúrDuó

Mihez kezdj HR-esként az Y-generációval? Íme a lista!

2018. szeptember 26. - Potpolett

Rengeteg cikk születik arról, hogy a HR-eseket miért irritálják az Y(és Z)-generációs munkavállalók és ezeknek az embereknek miben kellene megváltozniuk. 

Fordítsuk most ezt meg! 

1. Ne írd bele az összes álláshirdetésbe, csak, ahol tényleg kell, hogy kell angolul tudni a munka elvégzéséhez!

Egyrészt, mert mindenki behazudja. Másrészt, mert nem fizeted meg, aki tényleg tud angolul. Egy csomó esetben  valójában nincs is rá szükség. Ilyenkor átverted, mert azt hitte, fogja tudni használni. Nem fog fejlődni, ha szabadidejében nem angolul olvas és néz sorozatot, elveszett. Aki meg tud angolul, azoknak a nagy része már nincs az országban vagy fél lábbal kint van. 

2. Ne mondd az interjún, hogy van feljebb lépési lehetőség, ha nincs! 

Ha nincs, hát nincs. Ne legyen már az összes ügyfélszolgálatos hirdetésben is ez a kamuszöveg. Egyrészt, mert akiket nem érdekel, azoknak mindegy. Másrészt, akiket érdekel, azoknak meg nem mindegy és csalódni fognak a munkájuk során és otthagyják a céget. Mert elhitték neked. 

3. Ne sorold hosszan az elvárásaidat feléjük, miközben mellékesen odavetsz néhány dolgot, amit a cég nyújt nekik!

Ez nem szívesség. Nem szívességet teszel neki, hogy felveszed. Sőt. Ilyen munkaerőpiaci helyzetben ennek nem is szabadna, hogy megforduljon a fejedben. Ez egy kölcsönösen előnyös viszony, legalábbis így kellene lennie, ő gazdagítja a céged, te fizetsz neki ezért. Ennyi. 

4. Ne ígérgess felelőtlenül! 

Ha az interjún egy perszével elintézed a home office lehetőséget, a másfajta munkarendet, a túlórát, az állandó elfoglaltságot vagy bármit, és később kiderül, hogy ez még sincs így, azonnal bizalmi válsággal indítod a kapcsolatot a cég és a munkavállaló között. 

5. Ne kérdezgess a magánéletéről, mert ha meg tud valamit oldani, megoldja, ha nem, nem. 

Ne kérdezd, hogy van-e gyereke, ha van, hogyan oldja majd meg, hogy vigyázzanak rá. Meg tudja oldani, hiszen ezért akar dolgozni. Ha meg nem tudja megoldani, nem azért, mert gyereke van. Rengeteget betegeskedő szinglivel is sokan találkoztunk már munkahelyen. Nem kell a hiányzáshoz gyerek. 

6. Ne akadj fenn piszlicsáré dolgokon! 

Sokat használ egy szót? Izgul az interjún? Nem teljesen úgy kommunikál, ahogyan később kell majd a munkában? És? Ez tényleg annyira fontos, hogy emiatt végül ne tudj felvenni senkit, mert mindenki kicsit fura?  

7. Ne legyél szexista! 

Ha valaki 36 éves szingli, ne kérdezgesd tőle, hogyhogy nincs gyerek és mikor lesz. Ugye nem kérdeznéd ezt meg egy férfitól hasonló helyzetben? Pedig a férfiak is mehetnek GYED-re és táppénzre is a gyerekükkel. Ha valaki számodra "férfias" vagy "nőies" területen dolgozik, ne állj értetlenül a helyzet előtt, és ne hozd zavarba a szexista kérdéseiddel ennek miértjéről! 

8. Ne hazudj a bérekről és juttatásokról!

Ha a bérigénye egy bizonyos összeg, ha sokkal alatta tudsz csak ígérni, ne hívd be. Szemétség. Húzod az idejét, persze a tiédet is, de a tiédet fizeti a munkahelyed. Ne hazudd, hogy van cafeteria, ha az valójában be van építve a bérbe, mert ez is azonnali bizalomvesztést okoz majd a munkavállalódban. 

9. Tegyél érte, hogy a munkahelyi kommunikáció megfelelő legyen! 

Ne hagyd, hogy az emberek minősíthetetlen stílusban beszéljenek egymással, a beosztottjaikkal vagy akár a főnökeikkel. Szervezz olyan tréningeket, ahol ezeket leoktatod, akár azon a szinten is, hogy milyen nyelvi formulákat használunk egymással írásban és szóban. 

10. Törődj a munkavállalóiddal! 

Bizonyos időszakonként tedd lehetővé számukra, hogy beszélhessen a problémáikról, hogy megoldást kínálhass a számukra. Szervezz negyedéves értékeléseket, ahol minden fél elmondhatja, hogy látja a helyzetét, annak érdekében, hogy hosszútávon tudjanak együttműködni. Moderáld a beszélgetést. Így majd lojális, dolgozni akaró munkaerő vesz téged körül, szakmai alázattal, amit mindig úgy hiányolsz. 

+1. Tudtad, hogy nemcsak a szingli 25 éves a jó munkaerő? 

Képezd az 50-es munkavállalóidat is, nyújts nekik lehetőséget az új technikák megismerésére! Támogasd a kisgyerekes szülőket, hogy találhassanak 4-6 órás állást a cégednél, vagy home office lehetőséget kaphassanak! Ne ülj fel a sztereotípiáknak, adj esélyt! Gyűlöld a túlórát, ami miatt a munkavállalóid este 8-ra esnek haza és boldogtalanul fognak belekeseredni az életükbe és semmi energiát nem fektetnek többé a céged jó működésébe. 

istock_000024720124small-300x199.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr3214264247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nerevaryne 2018.09.27. 14:04:09

Ez nem az Y-generációról szól hanem a 2018-as munkaerőpiaci helyzetről. Kivéve, ha valahogy sikerült Y-generációs 50-éves dolgozót összeszedni amit szívesen megnéznék, legalább értelmet nyer az a rengeteg "pályakezdőt keresünk 30 év munkatapasztalattal" hirdetés.

protézisesh 2018.09.27. 15:56:22

@Nerevaryne: én sem látom Y-specifikusnak ezt a listát.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2018.09.27. 18:09:31

@Nerevaryne: Őszintén kíváncsi lennék, hogy mit akarsz ezzel mondani? A +1 pontban valóban említ 50-seket, meg kisgyerekes anyukákat, nyilván azért, mert olyanokat sorol fel, akik nem 25 éves szinglik (utóbbiak ugye nem tartoznak az Y-generációhoz) és ez a pont valóban szélesebb kört fed le, mint az Y-generáció, viszont mintha neked nem tűnne fel, hogy láthatóan magában foglalja az Y-generációt is. De vajon mi következik ebből? Hogy a posztban leírtak nem jogosak? Vagy jogosak, csak még annál is szélesebb körben érvényesek, mint a cím sugallja? Nem mindegy ugyanis. @protézisesh: Ugyanez a kérdés vonatkozik rád is. :)

protézisesh 2018.09.28. 08:52:14

@FOUREY: ez komolyan kérdés? Clickbait címadáa (Ygen...) után egy olyan téma, ami mindenkit érint. Képzeld el, 46évesen engem ugyanúgy felb@sz, hogy telefonban a “fejvadász” (igaziból állásközvetítő segédmunkás pics@) em hajlandó sem bérSÁVOT, sem a szóban forgó pozíciónak a vállalati hierarchiában elfoglalt helyét megmondani. Márpedig a “termelési vezető” van, ahol 2-3 műszakba járó csopvezt jelent br 300ért, máshol meg az ügyvezetőnek közvetlenül jelentő, akár 6-800ember irányításáért felelős pozíciót, ennek megfelelő juttatásokkal...
Engem ugyanúgy érint, ha előlépési lehetőségről beszélgetnek, de nem mondják el, hogy a feljebb lépés csak a főnököm halála után lehetséges. Ha kamuznak a nyelvről, mert a cég összes beszállítója magyar gazdálkodó, a vevő meg az ÁFÉSZ. Idegesít, ha a seggembe is bele akarnak nézni, de a cégől nem hajlandóak beszélni (miért van a nyilvános adatokban x milliós veszteség y éve?)

Szóval a leírtak nagyon is jogosak (ha kerestél állást az utobbi 10évben, te magad is tudhatnád) és egyáltalán nem korlátozhatóak az y generációra...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2018.09.28. 09:02:52

@protézisesh: Igazából amit nem értettem és most sem értek, hogy honnan az agresszivitás benned és @Nerevaryne kommentjében. Most például úgy csinálsz, mintha a címadással probléma lenne. Holott közben meg úgy tűnik mintha szerinted is igaz lenne ez az Y-generációra, amiket a poszt ír, tehát a cím nem félrevezető semmilyen értelemben, mert simán lehet - ami igaz is -. hogy Potpolett konkrétan az Y-generációval kapcsolatos cikkekre reagálva írta, amit írt. Ha tehát a problémák nem Y-gen specifikusak, attól még lehet, hogy Y-genes cikkekre reagált. Ráadásul az első kommentelő valamiért úgy csinált, mintha a'+1-ben említett 50-esek miatt arra lehetne következtetni, hogy Potpolett nem tudja, mi az Y-generáció. Ami egy marhaság és teljesen fölösleges inszinuáci, főleg, ha amúgy mindlkettőtök szerint valós problémákról van szó.

Ezt az agresszív hangot folytatod most ezzel a "ha kerestél állást az utobbi 10évben, te magad is tudhatnád" kiszólással, ami teljesen értelmetlen a részedről, hiszen a ugyan mit fáj neked, ha ezek a problémák nagyon is valósak és a tanácsok a hr-eseknek jók a posztban? Kötözködni akkor érdemes, ha valami érdemi problémád van.

Ha nem érted, miért mondom ezt neked, akkor be kell vallanom, ez egy olyan mikroblog, amit ketten írunk már hosszabb ideje Potpolettel (néhány másik, más karakterű blog mellett) és egyrészt kíváncsi vagyok a visszajelzésekre, márpedig az általatok adott jelzések ellentmondásosak és szeretném tisztázni, hogy konkrétan mit akartatok mondani, ha már magatoktól nem sikerült kifejezni magatokat rendesen. Másrészt a hócipőm tele van ezzel az agyonfrusztrált, beszólogatós stílussal, ami sajnos egyáltalán nem egyedi a kommentelésben. Kezdem azt érezni, hogy nem kötelező kommentelni, ha meg kommentelsz, érdemes értelmes mondanivalóval rendelkezni és azt egyszerűen és világosan a másik tudomására hozni, fölösleges kiszólások nélkül. Hát ezért.

TGabi 2018.09.28. 11:58:22

Az a baj, hogy a komplett HR-ipar hóttotál felesleges. A jelöltet nem ismerő, cserébe a szakmádhoz se értő és az elvárásokat se teljes egészében tudó 3,14 ...-ák osztanak észt olyasmiről, ami helyett mindenki jobban járna velük szendvics-adagolóként 1 KFC-ben :D

2018.09.29. 20:05:55

Két HR diplomàval konkrétan kiröhögtek, hogy merek 170 nettòt kérni (2017-ben).
Hozzàteszem, ahol most a műszaki végzettségeimmel dolgozok, nettò 260-at fizetnek. Teljességgel alàbecsült szakma a hr, nem az aminek lennie kellene, valòszínű hogy az elsők között fogjàk robotizàlni. Màra betanított munkàvà silànyult, azzal a különbséggel, hogy a termelési betanított munkàsaink többet visznek haza, mint egy hr-es :)

Puskás Bettina 2018.09.30. 16:43:29

Szerintem abszolút találó cikk lett és mindent megemlít, ami problémát okozhat mostanában az álláskeresésben. :) Én nem feltétlen szűkítettem volna le Y-generációra a dolgot, mert ezek a problémák mindenkire érvényesek lehetnek, aki mostanában szeretne állást találni. (Akár még a frissdiplomás, munkatapasztalat nélküli rész is, hiszen lehet, hogy valaki élete közepén vált szakmát. :D )
Egy biztos, meg kellene mutatni több HR-esnek is ezt a listát. :D De sajnos nem mindig ők döntenek arról sem, hogy mit árulhatnak el és mit nem. :/

ColT · http://kilatas.great-site.net 2018.10.02. 12:08:07

@HUN_Sector: Ez hol van? :D Eddig akárhol dolgoztam, a HR volt a legnagyobb túlfizetett léhűtés :D
süti beállítások módosítása