KultúrDuó

KultúrDuó

5 magyar Youtuber lány, akiktől tanulhat a lányod!

2017. január 14. - Potpolett

Te milyen példát szeretnél a kiskamasz lányod előtt látni az interneten? Mert nemcsak Justin Bieberekből és Ivanka Trumpokból áll ám az a kör, akik közül kiválaszthatja a példaképét! Vannak olyan fiatal lányok, akik az ő korosztályában, az ő nyelvén beszélnek és segítenek neki feldolgozni azokat a szörnyű éveket, amire mi szülők köpködve, átkozódva emlékszünk vissza!:) Ez a bejegyzés 5 olyan lány online tevékenységéről szól, akik bárcsak itt lettek volna az én kamaszkoromban is!:)

CsizmadiaGabriella. A gimnazista lánynak 111 000 feliratkozója van. Számos sminkvideó és DIY-videó mellett azért akad a csatornáján közvéleményformáló tevékenység is.:) Gabi mesél a fiataloknak arról, milyen az elmúló barátság; milyen az, ha ki vagy közösítve egy közegből. Beszél nekik az önállósodás folyamatáról, arról, ahogyan 13 éves kislányból 17 éves nővé érik valaki, és ezzel együtt változnak a szokásai, gondolkodásmódja is. (Gabi, ne szégyelld a korábbi videóidat, én nagyon megharagudnék a lányomra, ha nem imádná azt a 13 éves énjét, aki miatt ma itt tart!:)) Épp úgy beszél arról, mit olvas és hogy mennyire rá van kattanva az okostelóra, mint a fogszabályozásról és szemüvegességről. Egy átlagos 17 éves forma lány Csizmadia Gabriella, átlagon felüli érzelmi intelligenciával és átlagon felüli tenni akarással! Ebben a videóban a cicája elvesztése után érzett gyászfolyamatról mesél:

Herczeg Hajnalka. Ő egy 52 000 feliratkozós BA-diáklány (bocs, ha Bsc, no offense.:)), aki nem budapesti. NEM BUDAPESTI! Fel tudjátok fogni, ez mekkora lehetőség arra, hogy ebben a vízfejű országban ne csak a budapesti fiatalok találhassanak maguknak hasonszőrű példaképet? Nem beszélve egyéb erényeiről, mint pl. az, hogy meglepően választékosan beszél, őszintén örültem volna neki, ha csak ilyen bright diákjaim lettek volna a Corvinuson.:) Tőle sem csak a sminkekről és hajakról tanulhat a fiatal lányunk, hanem hasznos infókat kaphat arról is, hogyan készítheti fel a lelkét az ünnepekre, vagy arról, mik a jó dolgok az életben és mik a rosszak. És nem, tőle nem azt a sok keserű trumpozást, orbánozást hallja a gyerek, mint tőlünk.:) Arról is láthatunk videót, mit tehet a kiskamaszunk, hogy hasznosan teljen a nyári szünete, vagy miként tud adakozni az a fiatal, aki akar, de pénzt nem tud adni. Ez a videó meg itt arról szól, mit tanult 2016-ban magáról, a világról:

 

Ehssytsmink. Az Y-generációs (vagyis az előbbi két lánynál kicsivel idősebb) Eszti 76 000 feliratkozót tudhat magáénak. Több dolog miatt tartom őt jó példaképnek és ezek közül csak az egyik a folytonos káromkodás.:D Na jó, komolyra fordítva a szót: Eszti eladományozta a levágatott haját, őszintén vall a munkájáról, a családjáról, a párjáról, de a lakásvásárlás (és az ezzel együtt járó felújítás) borzalmairól is. Jó dolognak tartom, hogy egy olyan lánytól tudhatnak meg ilyen információkat az élet dolgairól, aki a kiskamasz életszakasznál előrébb tart ugyan, de még ért a nyelvükön. Egyébként a káromkodást nem teljesen viccből hoztam fel az elején. Szeretem, hogy káromkodik, én is szoktam, a bubble-ben, amiben ő is él informatikusként, megszokott munkanyelv ez. Persze, csúnyának csúnya dolog, de ez van. Számomra ismerős, és ezért nem zavar.:) Bemutatásul itt egy videó arról, milyen az élet felnőttként:

Inez Hilda Papp. Ineznek 113 000 feliratkozója van. Ő sem csak egy gimnazista lány, sminkvideókkal és DIY-videókkal. Viszont ezt a csatornát más miatt szerettem meg, mint az előzőeket. Inez annyira laza és vicces, mégis érzékeny, hogy szerintem sok tinilány példaképévé válhat. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy üres. Dehogy! Beszél a követőinek a szakításáról, a kapcsolatáról, a családjáról, arról, hogy vannak a dolgok a suliban, vagy hogy milyenek is a barátságok valójában. Viszont ellenállhatatlanul poénos néhány videója, úgy gondolom, egy-egy ilyen mozgókép megnézése után minden fiatalnak felderül a szíve mondjuk egy rosszul sikerült tz után. (Itt csendben jegyzem meg, hogy kb. 1452-ben, amikor én jártam gimibe, még használtuk ezt a rövidítést a témazáróra.:D) Élvezzétek Inez előadásában az egyik kutyás unboxing videót!

Móni szépségvilága. A 134 000 feliratkozóval rendelkező huszonéves lány egy éve nem került volna be automatikusan a listámba, bár nagyon szeretem a sminkjeit, de a véleményét túlzottan elnagyoltnak találtam akkoriban. Bakker, pont annyira, mint amennyire bármelyikünk véleménye az volt tizenévesen.:) Viszont, ma már egy felnőtt és rendkívül empatikus Mónival találkozhatunk, ha kinyitjuk a villogó dobozt. Aki még csak nem is álszent! Mert dehogy az! Beszél ő az elköltözés nehézségeiről; arról, milyen együtt élni valakivel; milyen egy állatért felelősséget vállalni; milyen borzalmas érzés elveszíteni egy nem hagyományos házi kedvencet. Nemrég indított egy Tabu c. sorozatot a csatornáján, amiért óriási köszönettel tartozom neki. Móni! Nőként, anyaként, társadalomtudósként és magyar állampolgárként köszönöm, hogy érzékenyen, okosan és tele véleményformálási akarattal állsz a társadalmi kérdésekhez. Kíváncsian várom a sorozat többi részét is.:)

Tehát hajrá lányok! A ti kezetekben a gyermekem jövője, éljetek hát ezzel okosabban, mint ahogyan azt mi tettük!:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr7212125707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása