KultúrDuó

KultúrDuó

Az Óbudai Múzeumban jártunk

2017. július 20. - Potpolett

A Vasarely után az Óbudai Múzeumban is jártunk. Vagyis majdnem a teljes Zichy-kastélyt bevettük. A Kobuci sem maradt volna ki, ha nem kizárólag szar magyar filmeket vetítenének esténként. :)

Az Óbudai Múzeum nagyon vicces. Először is, a bejáratnál az ott dolgozók nem hiszik el, hogy te oda bemész. Megkérdezték, nem a Vasarelyt keressük-e véletlenül. Nemleges válaszunk után megkérdezték, valamelyikünk pedagógus-e, mert akkor ingyenes lenne. Aztán meg azt, hogy ha nem vagyunk óbudai lakosok, tudjuk-e, hogy 800 Ft a felnőttjegy. Tudtuk. Kértünk kettőt. Mondták, hogy de ugye tudjuk, hogy a csecsemőnek nem kell jegy. Tudtuk.

Miután - bár NAGYON nem akartak, de eladtak nekünk két jegyet is - előhoztak hátulról egy nőt, aki megkérdezte, hogy most akkor melyik kiállítással akarunk kezdeni. Rövid hallgatásunk után aztán elmondta, melyik két kiállítás van egyáltalán a múzeumban.:)

Végül az Óbuda történetét bemutatóval kezdtünk. Baromi érdekes volt látni a penészes, patkányos, omló, régi házakat, amiket aztán leromboltak és paneleket tettek a helyükre. Én magam hányni tudnék attól a látványtól, ahogy a 10 emeletesek között a római romok szerénykedve bújnak el fél Óbudán, de a kiállítás során megértettem, miért tűnt ez akkoriban nagy civilizációs ugrásnak. Fürödhettél, voltak rendes falaid, és nem egymásból nyíló szobáid. Kár persze, nagyon nagy kár, hogy azóta már újabb ugrás nem történt. De őszintén, amikor a magyarok választhatnak, élhető lakások helyett újabb stadionokat akarnak építtetni, ha hihetek a választási eredményeknek. És mi másnak lehetne ugye hinni.

A másik kiállítás egy régi gyerekjátékokat bemutató volt. Foureynak annyiból volt nagy élmény, hogy látta gyermekkora játékait, én sajnos egyet sem ismertem fel közöttük. Viszont cserébe gyereket semmiképp nem szabad erre a helyre vinni, mert csak üveg mögül lehet nézni a játékokat, szívszorító volt látni a gyerekünket, ahogy nyújtózkodott a macik után. Más helyeken ezt úgy oldják meg, hogy tesznek ki új játékokat, hogy a gyerekek azokkal tudjanak játszani, természetesen a régiekkel nem szabad ott sem. De ehhez ész kellene.

Szóval, csak akkor menjetek ebbe a múzeumba, ha kinn túl meleg van és nincs más légkondis hely a közelben, vagy amikor a 800 Ft már annyira alacsony összeg lesz, hogy egy rágógumi vagy e között kell döntenetek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr4412676123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása