KultúrDuó

KultúrDuó

Gendzsi, a japán ficsúr

2015. december 28. - Potpolett

Voltunk egy minden értelmében érdekes kiállításon tegnap a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumban. Évek óta, mióta sokszor sétálok az Andrássyn, nézegetem a kertjét a múzeumnak és mindig vágytam is be. Végül, felbuzdultunk tegnap és bementünk.

hopp.jpg

Kellemes program és időtöltés volt. Elsétáltunk odaáig otthonról, végig az egész Andrássyn! Gyönyörű volt és nagyon érdekes, változatos. Aztán megnéztük az egy emeletnyi kiállítást, majd hazasétáltunk. Állandó kiállításuk nincsen.

A belépőjegy 1000 Ft volt, ami meg is érhetné akár nagyon, de inkább csak megérte. 3 kis szobányi érdekesség volt ott a Gendzsi szerelmei c. regényfolyamról, amelynek első része némelyek szerint a világ első regénye volt. Szerintem meg ha már a világ első mesesztorijáról van szó kitalált karakterekkel, akkor azt a címet hagyjuk meg a Bibliának!:)))

A regényfolyam Gendzsinek, a japán császár fiának pályafutását meséli el: Gendzsi, akit politikai okokból megfosztanak a rangjától, és alacsony beosztású hivatalnokként kezdi meg pályafutását, beleszeret mostohaanyjába. Tiltott szerelme és rossz házassága miatti frusztrációját számos afférban próbálja levezetni, amelyek azonban rendre balul végződnek. A történetek az ő szerelmi életén keresztül mutatják be a korabeli udvari nemesség szokásait, életét.

gendzsi.jpg

gendzsi2.jpg

Mindenről megtudtunk egy kicsit ezen a kiállításon. Láttuk a regény illusztrációit, amik nagyon érdekesek voltak. Láttuk a saga köré épült (mai szemmel is csodálatra méltó) marketing őrületet. A Gendzsi játékokat, a Gendzsi paródiaköteteket és rajzokat. Ez a pasi gyakorlatilag a japánok Edward Cullenje volt! Éppen csak az hiányzott, hogy Gendzsi így álljon előttünk egy hatalmas plakátrajzon:

tampax.jpg

A kiállítás érdekes volt, mert sok információ volt, viszont szarkasztikusan "érdekes" is volt, mert annyi szöveg volt benne, hogy egy 8. hónapban levő magzatnak ez a fajta tötyörgő ácsorgás 10 perc után olyannyira sok lett, hogy hatalmas rugdosódás kezdődött és el is tartott a kiállítás végéig.:) Nem beszélve arról, hogy kis helyen, rengeteg, össze-vissza dobált tárgy és infó volt jelen.

De a hangulat átjött, még akkor is, ha a cseresznyefák éppen nem virágoztak a kertben!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr88205760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása