KultúrDuó

KultúrDuó

Kis cell, nagy élmény!

2016. április 18. - Potpolett

Imádjuk a Kiscelli Múzeumot, továbbra is. Egyrészt, mert a kolostor kertje gyönyörű, napos és árnyékos. Másrészt, mert a kertben a régi kőszobrok remek egységet (vagyis inkább elbűvölő katyvaszt) alkotnak a szoci meztelen nős szobrokkal és a modern művészek alkotásaival. Harmadrészt, mert 1200 Ft-ért nem lófaszt kapsz, hanem igazi élményt! Negyedrészt pedig, mert az 1200 Ft-os jegyeddel egy hónapon belül tök ingyen újabb élményeket szerezhetsz a Budapesti Történeti Múzeumban és Aquincumban is!

Kicsit felfelé kell ugyan menni egy erdős részen (kullancsirtót azért ajánlok, de lehet, hogy mi parásak vagyunk), ami kicsit "meredek" így a kurva melegben. De megéri! Már csak egy kanyargós úton való átkelés és úgy 30 lépcső kell a múzeumba jutáshoz. Ha ezt túléltük (mert a kocsik nem látják be a száguldáskor a kanyarban átkelő gyalogosokat), akkor a múzeum kb. 10 állandó kiállítása vár az épületben.

Az ember sétálhat a cégérek között, utána a régen a városban lakó szobrokkal találkozhat.  Nyomdában járhat, megnézhet régi sajtótermékeket, majd betérhet a gyógyszertárba. Megnézhetünk még köztereket, magántereket, a középületekről, épületekről, szobrokról szóló terveket és a megvalósulásaikat egyaránt. Megkereshetjük kedvenc költőnk festményeit, vagy a főnök bátyjának faragott szobrait. Már, ha vannak neki.

Megkereshetjük a házunkat a régi Pest-Buda térképein (nem fogjuk megtalálni), ja, és nevethetünk, hogy a sznobok Újlipótvárosa akkoriban még csak egy kietlen mocsárvidék volt. Á, szóval akkor ezért olyan dohos-vizes arrafelé a legtöbb ház. Továbbá elgondolkodhatunk azon is, hogy a fenébe fért el egy akkora börtön a Szabadság térre. És azon, hogy a fa, ami mellett ülni szoktunk néha, hány akasztott ember vérét szívta be az évtizedek során. Oké, ezen inkább mégse gondolkodjunk el.

Mindig meglepetéssel szolgál nekünk a Kiscelli az időszaki kiállítások terén. Tavaly nyáron egy villámokat festő/fotózó srác tárlatát láttuk, most pedig a Nagy Háború plakátjait és fotóit néztük meg. Azért csak ezt, mert a gyereknek néha nemcsak kultúrát kell fogyasztania.:)

kiscell.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr888638484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása