KultúrDuó

KultúrDuó

Phoebe and Her Unicorn versus Kázmér és Huba

2016. július 24. - Potpolett

Mostanában, hogy ismét a képregény olvasó korszakom élem, újra felvettem néhány nagy régi kedvencben a fonalat. És találtam egy újat is!

Elkezdtem ismét olvasni a Garfield magazint, és Különszámait. Utóbbiak létezéséről se tudtam, csak a ZsebGarfieldekről.:) Egyrészt, kiderült, hogy van egy csomó új szereplő (pl. Liz unokahúga, Stella), meg az is, hogy Jon összejött végre Lizzel! És az is, hogy ma már simán letölt Odie egy appot, ha idegesítő kutyaugatást akar kifejleszteni. És vannak benne szarkasztikus poénok is, amiket gyerekként vagy nem értettem, vagy nem is voltak. Pl. Liz képen kívül várakozik, hogy beleszólhasson Garfield monológjába.:)

garfield.gif

Mostanában ismét sokat forgattam Dilbertet is. Dilbert tulajdonképpen az Office sorozat, csak írásban. Mind ismerjük a benne levő sztorikat: semmihez se értő főnök, kreativitást büntető belső szabályzat, befuccsolt projektek, már a megvalósítás előtt tudhatóan megvalósíthatatlan üzleti tervek, semmiről nem szóló meetingek.

dilbert-creator-scott-adams-presents-his-10-favorite-comics-of-all-time.jpg

Egy éve meg újraolvastam a Kázmér és Huba 11+1 kötetét. Foglalkoztam vele egy rövidke előadásom erejéig is. A Kázmér és Hubán belül azzal, hogy milyen politikai vezető az Apa figura, hogy Calvin (értitek, Calvin!) milyen államformát képzel el magának, és ezen belül milyen választási rendszert alakít ki. És persze újraolvasás közben a Calvin és Hobbes között jelenlevő  dinamika is egyre érthetőbbé vált.

calvin.jpg

Nemrég bővült a rajongásom tárgyainak köre egy új képregénnyel, amiből ízelítőt láttam a Garfield magazinban. A címe: Phoebe and Her Unicorn. Egy hatéves forma kislány összeismerkedik egy képzeletbeli (?) egyszarvúval. Á, ez ugyanaz, mint a Kázmér és Huba, csak lányban - gondoltam elsőre. Hát nagyon nem olyan.

Miben más, és miben olyan?

  • A Phoebe and Her Unicornban sokkal több a szarkazmus és az életigenlés.
  • A politika viccesebb benne.  A Calvin and Hobbes alkotója politológus, és ez látszik. Érdekes, de számomra klisé állampolgári témákkal és választási anomáliákkal foglalkozik. Marigold meg mesél a királyságról, ahonnan jött. Az egy olyan rendszer, ami "combination of voting plus a freestyle dance contest." :))
  • A szerepek fel vannak cserélve a Calvin and Hobbeshoz képest. Míg ott az állat az okos, találékony és a problémamegoldó, itt a kislány az.
  • A bölcs gondolatok itt, ahogyan a Calvin and Hobbes-ban is, Phoebe-től és Marigoldtól (az egyszarvútól) is származhatnak. És, ha Marigold mond valami orbitális közhelyet, az ember - hiszen Marigold fabulous - hajlamos felsóhajtani könnyes szemmel: milyen igaza van. Ahogy tettük ezt Hobbes-szal is, nem igaz?
  • Az unikornisos képregény igazán 21. századi környezetben játszódik, és ki is használja annak minden lehetőségét. Persze, Calvin és Hobbes is beszélt az aktuális állampolgári problémákról, arról, hogy a képregények milyen drágává váltak, hogy a könyvkiadás hanyatlik. Azok a problémák viszont nem az én 2000-es évekbeli problémáim, hanem az ő 1980-90-es évekbeli gondjaik. Valahogy nem jött át teljes egészében. De a Phoebe and Her Unicorn átjön. Phoebe ráguglizik mindenre, letölt appokat, telefonos játékokat, és talál egy régi (vonalas) telefont a pincében és félve mutatja meg anyjának, hogy mi lehet az.:)
  • Phoebe és az unikornisa igazi barátok első perctől kezdve, Phoebe maga választja barátjául az állatot. Vagyis nem a plüsseként kapja őt, mint Calvin. 
  • Phoebe szülei és iskolatársai is látják az egyszarvút, vagyis igazi, legalábbis az egész város őrült, ha nem igazi. Nyilván ezt se zárhatjuk ki.
  • Phoebe-nek van egy nemezise, egy másik lány a suliból. Ő folyton nerdnek nevezi, de valójában irigykedik rá, mert van egy unikornisa. A nemezis sokat szerepel a történetben, és nyomja a webkettes vonalat is, van egy saját szépségvlogja a neten.
  • Az unikornis itt tökéletes lény a külvilág számára is, míg Hobbes nem az. Az unikornis beképzelt ugyan és tökéletesnek gondolja magát (ahogy Hobbes is), de a képregényfolyam szerint ezt mindenki tényként is fogadja el. Phoebe anyukája például első találkozásukkor le akarja őt festeni, annyira gyönyörűnek látja.:)
  • Calvin a beképzelt, magát tökéletesnek gondoló emberi lény, Marigold pedig az ugyanilyen misztikus lény.
  • Nincs a Phoebe and Her Unicornban love interest, még. De még csak három kötet van a piacon, és ebből csak kettőt olvastam el. Egyelőre nincs benne egy Calvin és Rosalyn-féle dinamikus kapcsolat, csak Phoebe próbál haverkodni egy sráccal a betűzőversenyről. update: ő a love interest.
  • Mindkettejüknek van szuperhős alteregója. Phoebe esetében ez Claustrophoeba, Calviné pedig Stupendous Man.
  • Phoebe okos. Phoebe tanul, jelentkezik, okos. Calvinről ugye nem ez volt az első dolog, ami eszünkbe jut olvasás közben. Calvin bölcs, de nem jó tanuló, és nem is akar az lenni. Phoebe bölcs, okos és jó tanuló.

phoebe.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr208911510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása