KultúrDuó

KultúrDuó

Nemes Lampért József városligeti fái már a múlté

2016. augusztus 17. - Potpolett

Nem gondoltuk, hogy ilyen aktuális kiállításba futunk bele a Kieselbach Galériában. Megszoktuk már tőlük, hogy informatívak a kiállításaik, de nem tolják túl a biciklit a szövegekben. Azt, hogy könyveket tegyenek ki a falra, azt meghagyják a Néprajzi Múzeumnak.:) Van egy hibájuk is egyébként, képkoncentrációstábort csinálnak mindig. Tudom, hogy ennyi képet nem lehet normálisan kiállítani, de a hátsó termekben konkrétan epilepsziás rohamot lehetne kapni a képgarmadától és az élménytől pedig megállni készül mindig a szívem. Annyi a jó kép és mind jól mutatna a falon!:)

Most Nemes Lampért József kiállítását néztük. Azért volt aktuális, mert egy egész ciklust (vagy vissza-visszatérést) szentelt a Városligeti fáknak. Megjelenítette azokat teljes, színes pompájukban festve, feketén, ceruzarajzban, épületekkel és épületek nélkül. Elszomorító volt ezt látni, mert a gyerekünkre már nem ezt az örökséget hagyjuk. A kormány nemcsak kivágja az ottani fákat, de le is betonozza a helyüket, és épületeket épít rájuk. Ez nemcsak környezeti, de kulturális katasztrófa is. Kirakjuk a múzeumokat a külkerületbe a Várból, hátha majd még ennyien se mennek oda. Tudjátok, mint a Magyar Tudományos Akadémiára! És most gyárthatnék összeesküvés-elméleteket arról, hogy így lehet elbutítani az embereket, de nem fogok. Szerintem nem ez az igazi oka ennek. Ők csak zsigerből gyűlölik a tudományt és a kultúrát, mert közük sincs hozzá és nem is értik.

Before 2016:

nemes.jpg

After 2016:

varosliget_terv_lead_fill_850x370.jpg

Volt még egy kolozsvári ciklusa is egyébként Nemesnek. Mivel apám igazi kolozsvári nagyvárosi proligyerek a mai napig, ezért különös örömmel tölt el, ha láthatom Clujt képeken is! Bár, főként gyárépületek és épületek voltak ezeken a rajzokon és festményeken, én meg leginkább a hegyeket szeretem ott. De sebaj, engem így is megvett Nemes Lampért József! Nem annyira az aktjaival (amiből betegesen sok volt a kiállításon és én meg túl prűd vagyok az ilyesmihez, bocsássátok meg ezt nekem), mint inkább a Városligettel és Kolozsvárral.

És mindezt tök ingyen nyújtja a Kieselbach nekünk!:)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr2010416704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása