KultúrDuó

KultúrDuó

Élők és halottak a Manchester Museumban

2016. szeptember 11. - Potpolett

Amíg Fourey egy konferencián adott elő és hallgatta okos, és nála szerencsésebb országba született, ezért sikeresebb más szakértők előadásait, mi Bertie-vel bejártunk egy múzeumot és egy galériát.

Most a Manchester Museumról fogok röviden írni. A múzeum a belváros szélén van, jól megközelíthető tömegközlekedéssel, bejárható babakocsival, teljesen akadálymentes és INGYEN látogatható 10-17.00-ig minden nap. Ja, és nem mellesleg így néz ki:

manchester-museum.jpg

A múzeum alapvetően SZÁM részre osztható témakörönként. A földszinten a Föld kialakulásával foglalkoznak. A kövektől egészen a dínókig. Van itt minden, meteoritdarabok, kövek, ásványok, fosszíliák, dínó- és egyéb ősállatcsontvázak.

A magasföldszinten találjuk meg a kultúrákra jellemző alapdolgokat: fegyverek, főzőeszközök, temetkezési emlékek. Van egy igazi múmia is, ami olyan szempontból rendkívül bright a részükről, hogy nemcsak halott állatokat mutatnak be, hanem halott embereket is. Most elspoilereztem, ezért hát elmondom, hogy az első emeleten kitömött állatok vannak, amíg a szem ellát. De nemcsak a szokásos módon, hogy "tessék, ezek élnek Manchesterben, ugye, hogy ugyanolyanok, mint amiket otthon is látsz". De nem ám! A fajokra lebontott egymásra épülő kis beugrókat követve tanulunk nemcsak az állatokról, de önmagunkról is.

manchkitomott.jpg

mumia.jpg

Aztán volt még egy "élő" szekció is a másodikon. Ott a gyereket kivettem a babakocsiból és a gimis csoporttal/turistákkal/más szülőkkel közösen kerestük a táblákon mutatott állatokat a terráriumokban. Bertie talált egy narancssárga pici békát, amin hangosan felnevetett, büszke voltam rá.:)

vivarium.jpg

A gyerekek (jellemzően kiskamaszok) rengeteget tanulhatnak az állatok viselkedése kapcsán önmagukról. Szeretsz-e gyűjtögetni vagy inkább pazarolsz? Szeretsz-e nézelődni vagy inkább fókuszálsz a céljaidra? Imádtam. Egyébként "járni még nem tudó babák" programjuk is van (keddenként, így mi sajnos nem tudtunk azon résztvenni), és autista gyerekeknek, fogyatékkal élőknek is szerveznek látogatásokat. És a baba-mama szobát úgy hívják, hogy "baby changing room", vagyis akár az apák is foglalkozhatnak a gyerekükkel ott. Tudom, tudom, Magyarországon ez mind-mind first world problemnek számít.

Mi két nap is visszamentünk oda Bertie-vel, hogy alaposan megnézzük magunknak a helyet! Csak ajánlani tudom!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturduo.blog.hu/api/trackback/id/tr9811694519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása